Most pedig nézzük a picit nagyobb sapka leírását! Ehhez csak két színt használtam, de te használhatsz akárhányat, ízlésed és fantáziád szerint! 🙂

Ezt a sapkát 100 szemmel kezdtem, és a szemeket szintén egyenletesen elosztottam a 4 zoknikötőtűn. Körkörösen haladtam. 10 sor készült dupla patent mintával (2 sima, 2 fordított szemek váltakozásával). A 11. sortól simán kötöttem tovább.

A színeket a továbbiakban így variáltam: 6 sor rózsaszín, 6 sor fekete

Formára alakítani (fogyasztani) a sapkát a 20. sorban kezdtem: itt minden 9-10. szemet összekötöttem.
24. sor: minden 9-10. szemet összekötöttem
28. sor: minden 7-8. szemet összekötöttem
34. sor: minden 7-8. szemet összekötöttem
38. sor: minden 4-5. szemet összekötöttem
42. sor: minden 4-5. szemet összekötöttem

Aztán a tetszőleges hosszúság eléréséig simán kötöttem tovább a sapkát.  Akárcsak az előző bejegyzésben szereplő világosabb manósapkát.

A befejezéstől visszaszámított 11. sorban kezdtem újra fogyasztani a szemeket (ez nálam a 151. sor volt). Itt minden 3-4. szemet összekötöttem.

A 155. sorban szintén minden 3-4. szemet összekötöttem, a 159. sorban minden 2-3. szemet összekötöttem. A 162. sorban befejeztem a munkát.

A kötőtűn maradt fonalakat nem a megszokott módon láncoltam le, hanem egy vastagabb, tompa hegyű tű segítségével áthúztam rajtuk a fonalat, és teljesen zártam a kört. Összehúztam, megkötöttem, hogy el ne szabaduljon!

Na, már csak a pompon elkészítése van hátra!