manosapikItt a sapkaszezon! Kislányoknak készült ez a két mókás manósapka.

Hozzávalók: Glória 100 % akril fonál (fehér, világos-, és sötét-rózsaszín) 4-es zoknikötőtű, (kartonlap a pompon elkészítéséhez)

A két sapka elkészítése és mérete között van egy árnyalatnyi különbség. Először a világosabb sapka elkészítését mutatom be. (Visszahajthatós, és néhány szemmel kisebb.)

A fonalakat két-szálával használtam. 92 szemmel kezdtem, és a szemeket egyenletesen elosztottam a 4 zoknikötőtűn. Körkörösen haladtam. 20 sor készült a sötét-rózsaszínnel, dupla patent mintával (2 sima, 2 fordított szemek váltakozásával). A 21. sortól simán kötöttem tovább.

A színeket a továbbiakban így variáltam: 2 sor fehér, 7 sor világos-rózsaszín, 2 sor fehér, sötét-rózsaszín

Formára alakítani (fogyasztani) a sapkát a 23. sorban kezdtem: itt minden 9-10. szemet összekötöttem.
27. sor: minden 9-10. szemet összekötöttem
31. sor: minden 7-8. szemet összekötöttem
35. sor: minden 7-8. szemet összekötöttem
39. sor: minden 4-5. szemet összekötöttem
43. sor: minden 4-5. szemet összekötöttem
47. sor: minden 3-4. szemet összekötöttem

Aztán a tetszőleges hosszúság eléréséig simán kötöttem tovább a sapkát. A befejezéstől visszaszámított 11. sorban kezdtem újra fogyasztani a szemeket (ez nálam a 151. sor volt). Itt minden 3-4. szemet összekötöttem.
A 155. sorban szintén minden 3-4. szemet összekötöttem, a 159. sorban minden 2-3. szemet összekötöttem. A 162. sorban befejeztem a munkát.

A kötőtűn maradt fonalakat nem a megszokott módon láncoltam le, hanem egy vastagabb, tompa hegyű tű segítségével áthúztam rajtuk a fonalat, és teljesen zártam a kört. Összehúztam, megkötöttem, hogy el ne szabaduljon!

Legközelebb a sötétebb, picit nagyobb sapka leírását teszem közzé, majd azt is megmutatom lépésről lépésre, hogyan csinálj pompont, hogy felkerüljön az i-re a pont :)!