szoknyaAz enyém ebből készült: 25 dkg – vékony, két szálával összefogott -, 100 % pamut kötőfonálból. Ha neked olyan fonalad van, ami elég vastag – azaz 5-ös, 6-os tűt ajánlanak hozzá, akkor az is tökéletes. Nekem nem volt, ezért választottam ezt a megoldást, mert mindenképpen szürke szoknyát szerettem volna.

Ez tipikusan a gombhoz a kabátot esete: van egy harisnyám, amihez elképzeltem, hogy milyen jól menne egy szürke szoknya…

Tehát, ha minden megvan, fonál, megfelelő vastagságú körkötőtű és segédtű, akkor kezdődhet a munka! A minta miatt mindenképpen ajánlom a sorszámláló használatát, mert minden sorban tudni kell pontosan, hol is tartunk, de ha nincs, nem tragédia. Lehet strigulázni is. 🙂

Szándékosan választottam ezt a rugalmas mintát, hogy ne kelljen csípőnél szaporítani, (csak a deréknál fogyasztunk egy kicsit, de az nem vészes.) Ez a szoknya kb. 80-100 cm-es csípőre tökéletes. Hossza: 41 cm

160 szemmel kezdjük a munkát, körkörösen haladunk, körbe-körbe: egy sima, egy fordított, egy sima, egy fordított… 10 sort kötünk ezzel a hagyományos patentmintával.

A 11. sorban (én ilyenkor újra kezem a számlálást, nekem úgy áttekinthetőbb) elkezdjük kialakítani a mintát. A mellékelt rajzról jól leolvasható, mikor mi a teendő, de azért mondom:

11 szem sima – 3 szem fordított – 6 szem sima – 3 szem fordított – 10 szem sima – 4 szem fordított – 6 szem sima – 4 szem fordított – 10 szem sima – 3 szem fordított – 6 szem sima – 3 szem fordított – 11 szem sima

És a fele meg is van! 🙂 Folytatjuk ugyanígy tovább, amíg körbe nem érünk: 11 szem sima – 3 szem fordított…

Mivel körkörösen kötünk, így mindig a munka színét fogjuk látni, ezért mindig simára simát, fordítottra fordítottat kötünk.

Leszámolható minta:

szurke_szoknya

A képre kattintva nagyban is megtekintheted!

Az üres négyzetek a sima szemeket jelölik, a fekete pöttyök pedig a fordítottat.

A hat sima szemet átfogó kis háztetők pedig a csavarások helyei. Ezt úgy kell kivitelezni, hogy az első 3 szemet átemeljük a segédtűre, és a munka elé helyezzük. A következő három szemet simán lekötjük, majd a segédtűn lévő szemeket is simán lekötjük.

A rombusz minta egy kicsit trükkösebb: A harmadik sorban csak 3 szemet kötünk le fordítottan. A negyedik szemet – segédtű segítségével a munka mögé helyezzük. Lekötjük a következő 3 szemet simán, majd a segédtűn lévőt fordítottan. A másik irányban pont fordítottan járunk el: a három sima szemet helyezzük a segédtűre a munka elé, kötünk egy fordított szemet, majd a segédtűn lévő sima szemek következnek.

Az 5., 7. 9. sorokban ugyanígy járunk el, amíg ki nem érünk minta szélére, aztán a 11. sorban elkezdjük kialakítani a rombusz másik felét: három sima szemet helyezzük a segédtűre a munka elé, kötünk egy fordított szemet, majd a segédtűn lévő sima szemek következnek. Lekötjük a következő 6 szemet fordítottan, majd az utolsó fordított szemet a segédtű segítségével a munka mögé helyezzük. Lekötjük a következő 3 szemet simán, majd a segédtűn lévő fordítottat is.

Ha úgy érezzük, hogy hamarosan elérjük a nekünk tetsző hosszúságot, egyenletesen elosztva 14 szemet fogyasztunk. (Két szemet összekötünk.) Kötünk egy sort, majd az utolsó előtti sorban is fogyasztunk 12 szemet. Kötünk még egy sort, majd leláncoljuk a szemeket.

Legvégül minden leláncolt szemre horgolunk egy egyráhajtásos pálcát, hogy a horgolt övet bele tudjuk fűzni. Az öv láncszemekből, és egy sor félpálcákból áll.