10

Horgolt karácsonyfadíszek keményítése

2013. december 4. szerda by

Nem csak a karácsonyfadíszeket, hanem egyéb más horgolt csipkét is szoktunk keményíteni, pl. fülbevalót, nyakéket, tálakat, stb. Keményítéssel tudunk szép formát adni az általunk készített tárgynak. E nélkül összerogynak, összepöndörödnek – egyszóval nincs tartásuk.

A keményítésre többféle módszer létezik. Elkészítheted te magad a keményítéshez szükséges oldatot, de vásárolhatsz készen is keményítő folyadékot.

Persze, ha csak egy fülbevalót készítettél, és azt szeretnéd kikeményíteni, tökéletesen megfelel erre a célra a hajlakk is. Lehet kapni keményítő spray-t, de az nekem nem jött be.

Én háztartási keményítőt használok. Ezt poralakban lehet megvásárolni, és rengeteg dísz, fülbevaló keményítésére elegendő.

Két dl hideg vízben elkeverek egy evőkanállal a keményítőből, majd forrásig melegítem. És ennyi! Lehet is belemártogatni a díszeket. Szoktam néha hígítani, ha nem akarom, hogy annyira kemény legyen pl. egy karkötő. A felesleges masszát kinyomkodom, letörölgetem a díszekről. Sokáig száradnak.

Tavaly ezt a 20-25 cm-es angyalkát is ezzel a módszerrel keményítettem. Ehhez már egy üveget is segítségül kellett hívnom, hogy szépen megszáradjon a szoknyája, és önállóan is meg tudjon állni a “lábán”.

angyalka_02

Valamiért a cukros oldattól idegenkedem. Azt nem is próbáltam még ki.

10 Responses to Horgolt karácsonyfadíszek keményítése

 1. Anna

  Szia. Én is háztartási keményítővel keményítem a horgolt hópelyheimet, amivel a karácsonyfát szoktam díszíteni. Évről-évre bővítgetem a készletet, viszont a több évvel ezelőttiek elkezdtek megbarnulni. Nem az összes, de már nem olyan szép fehér mint amit frissen horgolok. Tárolási hiba lehet? Van valami tipped, hogyan tudnám kivenni belőle a barnaságot? Gondoltam, hogy langyos vízben, vagy mosóhálóval mosógépben kimosom valamelyik mosás alkalmával, de akkor gondolom újra kell keményíteni az összeset. Jó lenne valami tartós megoldás, hogy ne kelljen 1-2 évente az összes pelyhemet újra keményíteni. Most kb. 30 db-nál járok, de még szeretnék többet is. Előre is köszönöm a választ!

  • Pekkel Edina Post author

   Szia, sajnos nem tudok Neked praktikus tanáccsal szolgálni. Nem tudom, mi lehet annak az oka, hogy a fehér anyag idővel megsárgul/barnul. (Sajnos, ez minden nem használt fehér ruhára is igaz. 🙁 )
   Én eddig úgy tudtam, hogy a keményítés megóvja ettől a horgolást, de úgy tűnik, ez sem garancia.
   A tárolásnál nem követek semmi trükköt, praktikát. Eddig nem tapasztaltam, hogy elszíneződtek volna a horgolásaim.
   Lehet, hogy az számít, hogy én műanyag dobozba pakolom bele őket, és lezárom a tetejét. Így nem érintkezik úgy a levegővel.
   Ha valaki tudja a titkot, és megosztja velünk, megköszönjük! 🙂
   Addig marad a rendszeres mosás és keményítés! 🙂

   • Anna

    Köszönöm a választ. Kipróbáltam pár darabbal, hogy meleg vízbe tettem folttisztítósót és abba tettem bele. Szépen kiázott belőle a barnaság, de a keményítés nagyjából megmaradt. Egy nikecell lapon hagytam őket megszáradni. Nem mondom, hogy nagyon-nagyon kemény, de karácsonyfadísznek még megfelel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.