Ha elkészültünk a kézimunkánk minden elemével, jöhet az összevarrás. Lehetőleg a kötés/horgolás során használt eredeti fonalat használjuk erre a célra. Ha úgy találjuk, hogy az túl vastag, akkor az eredetivel megegyező tulajdonságú, de vékonyabb fonalat használjunk erre a célra.

Azt, hogy melyik módot választod az elemek összevarrására, az több mindentől függ. Függ a mintától, a fonal vastagságától is.

Egyik lehetőség a matracöltés, mely szép, lapos, és pontosan összeilleszthetők a minták és a színek. Jól alkalmazható ujjak bevarrásánál, oldalak összeillesztésénél, nagyobb, szellősebb mintáknál, recehorgolásnál.

Az összevarrni kívánt elemeket egymás mellé fektetjük, és a képen látható módon öltögetünk. Az anyagszélek egymás mellé kerülnek, szinte összeolvadnak!

A másik lehetőség a tűzőöltés. Ezt nagyobb igénybevételnek kitett tárgyak, pl. táskák, vagy gyakran használt ruhadarabok összevarrására használjuk. Erős öltésfajta. Nem nyúlik. Színével egymás felé fordítjuk a kész darabokat, és összevarrjuk. Ha szükséges, gombostűvel rögzítjük. 

Én ezenkívül szoktam alkalmazni a fércöltést is. Vannak olyan minták, amiket nem lehet szépen összedolgozni matracöltéssel, de ezt majd úgyis látni fogod.

És még mindég nincs vége! Összedolgozhatjuk az elemeket láncszemekkel. Gyors, és erős! Vagy pedig rövidpálcákkal. Ez a fajta varrás meglehetősen vastag, és inkább a munka színén alkalmazzuk, így egyúttal díszítő szerepet is betölt, ezért nyugodtan használhatunk hozzá színben eltérő fonalat!