2

Horgolt szőnyeg a hálóba I.

2015. február 1. vasárnap by

szonyeg_05cKét különböző, de mégis nagyon hasonló szőnyeget készítettem a napokban.

Nagyon egyszerű, nagyon haladós, és nagyon mutatós darabok. Kezdőknek is ajánlom.

A méret ne ijesszen el, vágj bele bátran!

A képen látható szőnyegből mindjárt kettőt készítettem, az ágy két oldalára. A szőnyegek egyenként 1 m szélesek, és 2 m hosszúak. 2-2 kg vastag fonalat használtam fel. 10-es horgolótűvel dolgoztam.

Elkészítés: 69 láncszemmel kezdtem a munkát.

1. sor: minden láncszembe 1 db egyráhajtásos pálca került

2. sor: 1 db egyráhajtásos pálca, 1 láncszem – egy szem kimarad és a következő szemre újabb egyráhajtásos pálca kerül. 1 láncszem – egy szem kimarad… ezt ismételjük a sor végéig

Szóval ennyi az egész! Ezt a két sort váltogatjuk, amíg el nem érjük a tetszőleges hosszúságot! A befejező sor páratlan számú legyen (azaz csupa  egyráhajtásos pálcákból álljon)

Befejezésképpen készítettem egy-egy hullámos sort a szőnyeg mindkét végére. Ehhez sem kell más, csak egyráhajtásos pálcák. A második szembe 4 db egyráhajtásos pálcát öltünk, egy szem kimarad, 1 kispálca, egy szem kimarad, majd a következő szembe újra 4 db egyráhajtásos pálcát öltünk. Ezt ismételjük a sorvégéig. A szőnyeg másik végére is ráhorgoljuk a hullámokat.

Ha neked úgy jobban tetszik, készíthetsz rojtokat is! 🙂

Nézd meg a másikat is!  <<<KATT ide!>>> Neked melyik tetszik jobban? Én igazából nem tudom eldönteni.

2 Responses to Horgolt szőnyeg a hálóba I.

 1. Kováts Zoltánné

  Kedves Edina!

  Nagy buzgalommal nekifogtam ennek a szőnyegnek, de nem teljesen világos, hogy mit kell tennem, amikor sort váltok, azaz fordulok. Én két szemet emeltem, de nem tudom, hogy az első szembe öltsek, vagy a másodikba. hol egy szemmel kevesebb, hol egy szemmel több lesz a sorban. Épp most bontottam vissza 2 sort, mert beleszaporítottam. szóval kérnék egy kis segítséget, hogy mit ne mcsinálok jól.
  Előre is köszönöm a segítséget!
  Üdvözlettel
  Kovátsné Éva

  • Pekkel Edina Post author

   Kedves Éva!
   Ezt így nagyon nehéz elmondani. Meg kell figyelni, hogy melyik hurok, megyik szemhez tartozik, és akkor könnyebb eldönteni, hogy magasítás után hol kell folytatni a horgolást.
   Elméletileg egyráhajtásos pálcák esetén három szem kell a magasításhoz – én gyakorlatilag kettő magasítást használok, ez néha engem is bekavar, hol is kell fordulás után leszúrnom a következő szemet. 🙂
   Üdvözlettel: Edina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.