Egyéb kellékek

Van már horgolótűnk, és van fonalunk. Más már nem is igen kell ahhoz, hogy belevessük magunkat a munkába.

Persze, azért nem árt, ha mindig van kéznél egy kézimunka olló. A fonal elvágásához szükséged lesz rá. Legyen kicsi és hegyes.

Kellhet még:

  • mérőszalag: a pontos méret (és méretvétel) elkészítéséhez elengedhetetlen.
  • merkelőtű: a kész darabok összevarrásához van rá szükség. Ez egy olyan vastagabb tű, amely nem hegyes és a végén a fonal befűzésére nagyobb lyuk van kiképezve.
  • szemjelölő: én erre a célra sima, egyszerű biztosítótűt használok, de lehet kapni színes, műanyag jelölőket, amit kimondottan erre a célra gyártottak. Ennek főleg akkor van jelentősége, ha körkörösen horgolunk. Olyankor tanácsos megjelölni az első szemet.
  • sorszámláló: ezt inkább kötésnél használom, de előfordul, hogy horgolásnál is szükséges, ha olyan a minta

Tipp: Nevezz ki egy horgolós füzetet, amiben minden hasznos információt feljegyzel. A készülő ruhadarab méreteit, a felhasznált fonál tulajdonságait és az elvégzett horgolópróba eredményét is. Ez azért különösen hasznos, mert ha legközelebb is ugyanezzel a fonállal dolgozol, nem kell még egyszer horgolópróbát végezned. A próbahorgolást viszont mintánként el kell végezni, mert a minta sűrűségétől függ az elkészített anyag mérete.

Nem is gondolnád, hogy néhány alapminta ismeretével milyen fantasztikus mintákat lehet létrehozni.

Nagyszerű élmény a saját magad alkotta ruhákban, kiegészítőkben járni. A következő bejegyzésben már konkrét gyakorlati feladatokkal jövök. Először megtanuljuk, hogyan kezdjünk neki a horgolásnak, megtanuljuk a láncszem elkészítését, aztán jöhetnek a különböző pálcák!