7

Horgolt karácsonyfa

2012. november 27. kedd by

 

Horgolt karácsonyfák

 

Hétvégén ezek a horgolt díszek születtek! A pirosak Anchor horgolócérnából készültek, a fehérek Piroska (Puppets) cérnából 1,5-ös tűvel. (Igaz, hogy a Piroskára ajánlott tűméretnek 0,75-1 van megadva, de ha elég szorosan horgolsz, nyugodtan dolgozhatsz vastagabb tűvel.) A fenyőfák három különböző mintával készültek. Alábbiakban megmutatom, hogyan. A leszámolható rajzok alapján te is könnyen elkészítheted őket!

1 üres négyzet = 1 egyráhajtásos pálca, 2 láncszem

1 betöltött négyzet = 3 egyráhajtásos pálca

A sor utolsó négyzetét mindig 1 egyráhajtásos pálcával fejezzük be! A fácskák csúcsára 10 láncszemet horgoltam akasztónak.

A díszek úgy szépek igazán, ha ki is keményíted azokat.

 

Horgolt fenyőfa

Horgolt fenyőfaHorgolt fenyőfa

Készítettem egy fényképes segítséget a fák formájának a kialakításához. Megmutatom, hogyan kell szaporítani a szemeket ilyen esetekben. A segítséghez <<<KATT IDE>>>

7 Responses to Horgolt karácsonyfa

 1. Pingback: Újabb horgolt ajándékok | Szeretek horgolni

 2. Dobriné Anikó

  Szia! Kezdő horgoló vagyok .Segítséget szeretnék kérni a fenyőfák elkészítéséhez . Hogy kezdjem el ? A fa tönkjétől , hogy szaporítok ?Köszönöm !!

  • Pekkel Edina Post author

   Kedves Anikó!
   A karácsonyfákat a talpuknál kezdjük horgolni, 10 láncszemmel. A tizedik láncszemben megcsináljuk a 3 szem sormagasítást, és egyráhajtásos pálcákkal meghorgoljuk az első sort, majd a másodikat…
   Szaporítani a harmadik sorban kezdünk úgy, hogy a második sor végén nem fordulunk vissza, hanem horgolunk 15 láncszemet. A 15. láncszemre 3 szem sormagasítást, majd minden szemre egyráhajtásos pálcákat horgolunk. Ha kiértünk a sor végére, kétráhajtásos pálcákkal haladunk tovább. Mindig az előző pálca tövéhez öltünk. Ebből is 15-öt készítünk. És kész is a fenyő alapja! 🙂 (Összesen 40 szemünk van. 39+1)

   Hamarosan készítek róla egy fényképes magyarázatot is. 🙂

 3. Anna

  Kedves Edina!
  Kezdő vagyok, és elakadtam.
  Hogyan kell fogyasztanomm amikor új sort kezdekm de nem az első szemtől haladnék, hanem 3 szem kihagyás- ha jól számoltam:).
  Köszönöm a segítséget! Anna

  • Pekkel Edina Post author

   Kedves Anna!
   Ebben az esetben úgynevezett kúszószemekkel jutunk el a kívánt helyre. A kúszószemek olyanok, mint a láncszemek. Mindenféle ráhajtás, magasítás nélkül beleszúrjuk a tűt a szembe – ugyanoda, ahová egyébként a pálcákat is szúrnánk – és áthúzzuk a fonalat. Máris egy szemmel arrébb kerültünk. 🙂
   Aztán ezt ismételjük addig, amíg el nem érjük a kívánt helyet, ahol folytatni akarjuk a munkát. 🙂
   Remélem, sikerült segítenem, ha nem írj bátran, és megoldjuk! 🙂
   Üdvözlettel: Edina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.