Karácsonyi mécsestartó

Egyszerű és elegáns ez a fehér csipkeruhába öltöztetett mécsestartó.

Hozzávalók: 1 db kis befőttesüveg (370 ml-es), Piroska (puppets) horgolócérna, 1,5-ös horgolótű

Elkészítés: 1. rész: 20 láncszemből gyűrűt hurkolunk, majd ebbe a gyűrűbe 40 egyráhajtásos pálcát öltünk. A továbbiakban minden pálcába öltünk az alábbiak szerint:

2. kör: *egyráhajtásos pálca, egy láncszem*. Ezt ismételjük, amíg körbe nem érünk.

3. kör: *egyráhajtásos pálca, egy láncszem, egyráhajtásos pálca, két láncszem*. Ismételjük a csillag közötti részt.

4. kör: *egyráhajtásos pálca, két láncszem*. Ismétlünk…

Ezzel kész is van egy akkora kör, ami pont befedi a kis üvegünk alját. Az 5. körben csak kétráhajtásos pálcákat horgolunk.

6. kör háromráhajtásos pálcákból készül, a 7. pedig négyráhajtásosból. A 8. körben üres, és “töltött” négyzeteket horgoltam, tetszés szerint váltogattam őket. (Üres négyzet: egyráhajtásos pálca, két légszem; töltött négyzet: négy egyráhajtásos pálca)

A kilencedik körben tízráhajtásos pálcákat horgoltam. Ezzel kész az első rész.

2. rész: 70 láncszemet összekapcsolunk, és itt is körkörösen haladunk. A 70 láncszembe 70 egyráhajtásos pálcát öltünk. A 3. körben egyenletesen elosztva 7 szemet (egyráhajtásospálcát) szaporítunk, így a horgolmányunk szépen ráfekszik az üvegre. A továbbiakban az ábra alapján dolgozunk annyi módosítással, hogy a mintaegységet 13-ról 11-re módosítjuk (Nem hatot ugrunk, hanem csak ötöt 🙂 ) (A mintát csak egyszer készítjük el.) Ha ez is megvan, kicsit hosszabb szálat hagyunk, hogy legyen mivel összevarrni a két részt. (Természetesen magán az üvegen.)

Minta_03