fenyofa_01

Közelednek az ünnepek. Még bőven van idő néhány új karácsonyfadísz elkészítésére. A következő napokban hat különböző díszt fogok Nektek bemutatni, amiket én már elkészítettem, és tényleg megéri a munkát, mert nagyon szépek! Ráadásul nagyok is! 🙂

Azt már nem tudom, hol bukkantam a díszek leírására, de bemásoltam az elkészítésükhöz szükséges rajzokat. Annyit tudok, hogy az Atlasz Kiadó egyik kiadványában leltem e kincsekre. Kincsekre, mert aki szeret kézimunkázni, annak minden új minta – főleg rajzos leírással – kincset ér.

Vékony horgolócérnát válassz! Teljesen mindegy, hogy Anchor vagy Puppets (Piroska). Mindkettő tökéletes választás. Lényeg, hogy  1,25-ös tűnél ne kelljen vastagabbat használnod, mert óriási figurákat fogsz kapni! 🙂

A díszek elkészítéséhez szükség van némi előképzettségre, mert – amint a rajzon is látszik – hol szaporítani kell, hol fogyasztani.

A fogyasztás az egyszerűbb: Az egyik oldalon (a sor elején) kúszószemekkel megyünk a kívánt helyre, a másik oldalon pedig hamarabb visszafordulunk. (A kúszószemek annyira laposak, hogy szinte észre sem lehet venni őket.)

A szaporítás kicsit bonyolultabb, de az sem egy ördöngösség! Az egyik irányban (a sor elején) egyszerűen láncszemekkel szaporítunk, a másik irányban (a sor végén) pedig egy ráhajtással nagyobb pálcával dolgozunk, hogy legyen hely leölteni a következő pálcát. Vagyis: Ha a minta egyráhajtásos pálcát ír, akkor a sorvégén kétráhajtásos pálcákat készítünk a szaporításhoz.

Első minta, amit megmutatok, egy horgolt fenyőfa.

fenyofa_02

És íme a jelmagyarázat hozzá:

001