Hogyan óvjuk, tároljuk kötött vagy horgolt ruhadarabjainkat?

Mosás, szárítás

Először is nézd meg, mit ajánl a gyártó az adott fonál kezelésével kapcsolatban. Érdemes eltenni ezt a címkét, vagy a tudnivalókat jegyezd fel a kézimunka füzetedbe.

Nézd meg, milyen mosószert választasz. Tényleg sok múlik rajta! Vannak olyan mosószerek, amiket kimondottan kötött ruhákhoz ajánlanak. (Akár egy pici darabon ki is próbálhatod, mennyire más a tapintása az anyagnak, ha nem a megfelelő mosószert használod!)

Öblítőt ne használjunk!

Legtöbb kézi készítésű ruhadarabot kézzel kell mosni, alacsony hőmérsékleten. Ezek inkább a természetes anyagból készültekre vonatkozik. A vegyes, szintetikus anyagok sokkal strapabírób­bak. Persze, a kézi mosás sem azt jelenti, hogy neki esünk, dörzsöljük! Csak finoman, nyomkodni, mozgatni kell a vízben.

Csavarni, centrifugázni sem szabad. A vízből is csak óvatosan emeljük ki, mert a víz súlyától is csúnyán megnyúlhat. Inkább nyomkodjuk ki belőle a vizet.

Fektetve szárítsuk!

Na, mondhatod ezek után, ha ennyi gond van egy kötött ruhával, kell a kutyának!

Azért nem olyan drasztikus ez! Elárulom neked, én minden kötött és horgolt pulimat mosógépben mosom! (Kímélő programon, alacsony, max. 30 fokon, de a legtöbb automata gépen már a kézi mosás is kiválasztható.) Ha teheted, használj mosózsákot! Erre a célra tökéletesen megfelel egy kiselejtezett párnahuzat is!

Lehet a kötött/horgolt holmikat vasalni?

Lehet. Kis hőmérsékletű vasalóval, lassan mozgatva, vagy inkább emelgetve a vasalót. Így elkerülhetjük a szemek megnyúlását.

Kötött ruhák tárolása

Semmiképp ne akaszd vállfára! Csúnyán kinyúlhat. Hajtogasd össze, és mehet a szekrénybe!

+ 1 tanács:

A gondos ápolás ellenére előfordul, hogy a kedvenc puli kibolyhosodik. Én egy olló segítségével szoktam eltávolítani ezeket a bogokat. (Óvatosan levagdosom őket, és a ruha, mintha újjászületne!)

Egyébként lehet kapni speciális ruhaborotvát. Én még nem próbáltam. Ha valakinek van ilyen irányú tapasztalat, ossza meg velünk! Kíváncsi vagyok.

Van olyan „ezeréves” pulóverem, ami tök jól tartja magát. (Azért az hozzátartozik, hogy nem kényes anyagból van. Bírja a strapát!)