Gombolyagok

A kötő- és horgolófonalak is rendkívül sokfélék. Különböző anyagösszetételben, és különböző vastagságban kaphatóak. Az, hogy melyiket választod, nagyon sok mindentől függ! Elsősorban attól, hogy mit szeretnél készíteni! De előbb nézzük, milyen összetételű fonalakat találhatsz:

Van: pamut, gyapjú, kasmír, mohair, teve, selyem, bambusz, len, akril, poliészter,  tehát rengeteg. Készülhet 100 % természetes alapanyagból, de lehet 100 %-osan mesterséges! Sőt, lehet kevert szálas, pl.: 52 % pamut, 48 % viszkóz.

Vannak szuper vékony fonalak, amik horgoláshoz ajánlottak, pl. terítő, függöny készítéséhez, de vannak nagyon vastag fonalak is, amik téli holmik, kabátok készítéséhez ideálisak. A pamut jól szellőzik, ezért télen, nyáron tökéletes viselet. Strapabíró, jól mosható, nekem az egyik kedvencem. Nagyon jól lehet vele dolgozni, szépen kiadja a mintát, akár kötöm, akár horgolom.

Ha kezdő kézimunkázó vagy, fekete fonalat (sötétkéket, stb.) semmiképpen ne válassz! Nagyon nehéz vele dolgozni. A feketét csak természetes fényben kötöm, horgolom. Kezdőknek legjobb a világos színű, középvastag fonál, amit mondjuk 4-es tűvel lehet kötni, horgolni. Ajánlom még az akril fonalat. Olcsó, és könnyű vele dolgozni.

Kezdőknél az is fontos szempont, hogy a fonalat vissza lehessen bontani, ha valami nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna! Az akrilt is és a pamutot is vissza lehet bontani, akár régi, megunt pulóverből újat lehet készíteni. A bukléról ugyanez már nem mondható el.